Gaza solidaritetslejr på KU

Kategori: Update

Udgivelsesdato: 25. april 2024

Længde: 00:05:23

Studerende protesterer mod Israel

Studerende på Københavns Universitet har som protest mod universitetets investeringer i besatte områder den 6. maj lavet en teltlejr i haven på det gamle kommunehospital.

Update talte på 2. dagen med Magnus Munk om formålet med lejren.

De studerende kræver.

  1. Københavns Universitet anerkender og fordømmer det igangværende folkedrab og opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile og ophævelsen af belejringen af Gaza.
  2. Trækker deres investeringer fra virksomheder, som profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina.
  3. Tilbyder fuld økonomisk gennemsigtighed i forhold til deres investeringer.
  4. Afslutter deres indkøbsaftaler med virksomheder, som profiterer på eller er medskyldige i besættelsen af Palæstina
  5. Forpligter sig til en akademisk boykot ved at afslutte institutionelt samarbejde med israelske akademiske institutioner, og
  6. Anerkender deres palæstinensiske studerendes vanskelige situation

Københavns Universitet har i et opslag på X (tidl. Twitter) om skrevet at de har respekt for ytringsfrihed og akademisk frihed.

Universitetet fastslår, at det ikke har en officiel holdning til konflikten i Gaza, men er åbent for diskussion og udtryk af holdninger. Desuden fremhæver universitetet, at det ikke tolererer chikane eller trusler, og er i dialog med relevante parter for at håndtere logistiske udfordringer skabt af teltlejren og at de årligt investerer over 10 milliarder kroner i obligationer og aktier for at opretholde deres værdi og overholde lovgivningen.

Efter en diskussion besluttede bestyrelsen at opretholde investeringer i virksomheder på FN's liste, herunder Booking_com, AirBnb og eDreams ODIGEO, men vil nu også udøve mere aktivt ejerskab over for kapitalforvalterne.

Værter

Jesper Larsen
Jesper Larsen

Journalist/vært

Medvirkende

Magnus Munk
Magnus Munk

Interviewee